מחשוב ענן

פורסם 17 אוקטובר, 2013
שיתוף
whatsapp sharing button
facebook sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
מחשוב ענן
דני שקד, מומחה לשיווק באינטרנט
מאת דני שקד

מחשוב ענן (או, כפי שאחרים קוראים לו, ענן מחשוב), הוא שם כולל לכל שירותי המחשוב בהם ניתן להשתמש על בסיס רשת האינטרנט ולא על בסיס תשתית פיזית.

מחשוב ענן אינו מושג חדש: לשכות שירות המציעות שירותי מחשוב פועלות במקומות שונים בעולם מזה למעלה מחמישים שנה, ואמזון – אחת החברות הבולטות הפועלות בתחום זה – פיתחה את המודל שלה כבר בשנת 2002. יחד עם זאת, מודעות של ממש ליתרונות הרבים שמציע הענן התפתחה רק בשנים האחרונות, ויותר ויותר ארגונים ואנשים פרטיים החלו לנצל את האפשרויות הטמונות בו.

לצד היתרונות ישנם גם לא מעט חששות סביב הנושא ובעיקר בנוגע לפרטיות ולאבטחת מידע, אם כי סביר להניח שהשימוש בעננים ילך ויהפוך נפוץ יותר (ולדוגמה, באוגוסט 2013 התפרסם כי משרד הפנים של ארה"ב החליט להעביר חלק ניכר מיישומי המחשב שלו לשירותי ענן, באמצעות חברת IBM, וזאת בעלות של כמיליארד דולר).

מקור השם מחשוב ענן, אגב, הוא בצורה הגרפית שבה משתמשים כדי לסמל את רשת האינטרנט בתרשימי זרימה שונים.

כל האפשרויות שמציע הענן: IAAS, PAAS, ו- SAAS

נהוג לחלק את האפשרויות שמציע תחום המחשוב בענן לשלוש:

  • IAAS – Infrastructure as a Service – תשתית כשירות.
  • SAAS – Software as a Service– תוכנה כשירות.
  • PAAS – Platform as a Service – פלטפורמה כשירות.

 

IAAS הוא הצורה הבסיסית ביותר של מחשוב ענן. במסגרת ה- IAAS מקבל המשתמש תשתית בדמות שרתים ושטחי אחסון, שבהם הוא יכול לשמור את כל מאגרי הנתונים והקבצים האחרים להם הוא נזקק במהלך עבודתו.

בדרך זו חוסך הארגון את הצורך להשקיע בעצמו בתשתית פיזית יקרה (שרתים, זיכרונות), למצוא להם מקום בתוך העסק (והרי לכל מ"ר עלות בלתי מבוטלת), לדאוג לתחזוקת כל אותן תשתיות פיזיות (שבאופן טבעי עלולות להתקלקל, ועל כן העסק נדרש להחזיק איש מקצוע שיטפל בשרתים באופן שוטף או לפנות למיקור חוץ על מנת לבצע את העבודה החשובה הזו) ולהבטיח גיבויים (במסגרת ה- IAAS זוכים המשתמשים גם לגיבוי אוטומטי).

לא רק עסקים משתמשים בענני מחשוב כתשתית, ולמעשה כולנו יכולים ליהנות מהיכולת לגבות קבצים חשובים באמצעות ענן: ישנן לא מעט חברות, ובראשן גוגל ומיקרוסופט, המציעות אחסון חינם בענן – בנפח מוגבל כמובן, אבל בהחלט כזה שמספק את הצרכים של המשתמש בפרטי.

SAAS הוא מודל שבו ארגון או עסק מוותר על רכישת תוכנות, שעלותן עלולה להיות יקרה מאוד, ובמקום זאת משתמש בהן במסגרת ענן. בנוסף לחיסכון שבאי רכישת התוכנה, נחסכות מהעסק גם עלויות ההתקנה והתחזוקה, וכן אין צורך להשקיע בשדרוג התוכנה כל אימת שיוצאת גרסה חדשה שכן השדרוג נעשה אוטומטית על ידי החברה המפעילה את הענן. בנוסף, מאפשר ה- SAAS גמישות מקסימלית: כך, לדוגמה, אם התוכנה מתגלה כלא מתאימה לצרכי העסק ניתן פשוט להפסיק את ההתקשרות עם החברה שמתפעלת את הענן, בזמן שתוכנה שכבר נרכשה אי אפשר להחזיר לחנות.

ה- SAAS הפך זה מכבר לחלק בלתי נפרד מהתרבות הארגונית של חברות וגופים רבים. אחד התחומים שבהם נעשה שימוש נרחב במיוחד במודל זה הוא CRM – ניהול קשרי לקוחות.

לגבי ה- PAAS שלוש החברות הבולטות הפועלות בתחום הן גוגל, המציעה את Google Apps, אמזון וה- EC2 שלה ומיקרוסופט – באמצעות ה- Azure. PAAS הוא למעשה פיתרון יעיל מאוד לפיתוח אפליקציות ותוכנות במהירות רבה ובעלות נמוכה, וזאת בזכות הענן שמספק הן את סביבת הפיתוח, הן את התוכנות והן את התשתית הנדרשת.

היתרונות של מחשוב ענן

מחשוב ענן הוא כאמור אחד התחומים המתפתחים ביותר בימינו בעולם המחשבים, ולא בכדי חברות ענק מובילות דוגמת גוגל, IBM, מיקרוסופט, אמזון, אינטל ואורקל משקיעות משאבים רבים בפיתוח מוצרים שונים בתחום זה.

היתרונות של צורת עבודה זו הינם משמעותיים למדי, ורלוונטיים לכל סוגי הארגונים והעסקים, גדולים כקטנים.

בעיקר מדובר בחיסכון כספי ניכר, הנובע הן מהיעדר הצורך לרכוש חומרות ותוכנות, הן מהיעדר הצורך לתחזק אותן והן מהאפשרות לחסוך בשטח פיזי יקר. יתרון נוסף הוא הגמישות הרבה שמאפשרת עבודה בצורה זו, ובנוסף מאמינים מומחים בתחום כי המודלים השונים של ענני מחשוב מבטיחים צריכת אנרגיה נמוכה יותר ובכך מקטינים את הפגיעה בסביבה.

להשתמש – אבל בזהירות!

מחקר עדכני של חברת CA, שנערך במדינות שונות ברחבי העולם וביניהן ישראל, ושתוצאותיו התפרסמו בשנת 2013, גילה כי למרות תמימות הדעים לגבי היתרונות של מחשוב ענן, ועל אף ההבנה כי העתיד שייך לפתרונות השונים שמציעים העננים, הרי שרק 35% מהארגונים בארץ אכן משתמשים במחשוב ענן.

הסיבה העיקרית על פי אותו מחקר, וגם על סמך סקרים אחרים, היא החשש מפני אבטחת מידע ברמה לא מספיק גבוהה. אמנם גם המידע שנמצא "בתוך הארגון", כלומר מאוחסן בתשתיות פיזיות השייכות לארגון ולא לחברה המציעה שירותי ענן, עלול לזלוג החוצה או להיחשף לעיניים בלתי רצויות, אבל בכל זאת התחושה היא כי מחשוב ענן מגדיל את הסכנה.

גורם נוסף אותו יש לקחת בחשבון לפני שמתחילים להשתמש בעננים הוא התלות בספק – ראשית, כל תקלה אצל הספק פוגעת בעבודה השוטפת של הארגון, והוא תלוי לחלוטין בקצב תיקון התקלה אצל אותו ספק. שנית, כל מערכת נזקקת להפסקת פעילות יזומה מעת לעת לצורך תחזוקה שוטפת, וכשהתשתית או התוכנה נמצאת בענן, אי אפשר לתזמן את ההפסקות לפי צרכי הארגון. שלישית, אם החברה שמספקת את שירותי המחשוב בענן מפסיקה לפעול מסיבה זו או אחרת, לארגון עלול להיגרם נזק של ממש.

עכשיו מעונן – גם בסטרימינג

שוק נוסף בו מחוללים ענני המחשוב מהפכה של ממש הוא שוק הסרטים לצפייה ביתית. בשנת 2012 עדיין רשמו האולפנים הגדולים הכנסות של לא פחות מ- 18 מיליארד דולר בזכות השכרות ומכירת סרטים, הרי שהעתיד, חוזים אנשי המקצוע בתחום, שייך לצפייה בסרטים שיגיעו אלינו באמצעות שירותי סטרימינג המבוססים על עננים ועל כן מתאפיינים במהירות רבה וביעילות גבוהה.

לדרך זו, שבמסגרתה ניתן לצפות בסרטים הן במחשב, הן על גבי מסכי טלוויזיה, הן בטאבלטים והן בסלולאריים, מספר יתרונות משמעותיים: גישה נוחה אל מבחר עצום של סרטים וסדרות טלוויזיה, הפניות אל תכנים דומים לאלה שאנחנו מתעניינים בהם ובכך העשרת האפשרויות העומדות לפנינו ומחירים נוחים.

מי שכבר מציעה צפייה בתכנים שונים דרך ענן היא אמזון, כאמור אחת החברות הבולטות בתחום מחשוב הענן. גם אולפני הסרטים הגדולים של הוליווד נכנסים בהדרגה לתחום אספקת הסרטים הדיגיטלית באמצעות ענן.

Scroll to top caret