כל היתרונות בשימוש במערכת קוד פתוח

פורסם 10 אוקטובר, 2013
שיתוף
whatsapp sharing button
facebook sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
כל היתרונות בשימוש במערכת קוד פתוח
דני שקד, מומחה לשיווק באינטרנט
מאת דני שקד

קוד פתוח – מושג שמשמעותו הוא תוכנה שכל אחד יכול להשתמש בה, לקרוא את קוד המקור, לשנותו אם ירצה ולהפיץ הלאה את התוכנה – הוא דרך מצוינת ליהנות מאתרים ייעודיים ומערכות המותאמות במיוחד לצרכים שלכם, וזאת ללא הוצאות מופרזות שלא לצורך ותחת רמת אבטחה גבוהה.

מהו קוד פתוח?

את קונספט הקוד הפתוח, שלעתים קרובות מכונה גם "תוכנה חופשית", הגה ריצ'רד סטולמן ב- 1983. בשנה זו הוא השיק את פרויקט GNU במטרה לאפשר את הפצת הידע האנושי המשמש לכתיבת קוד המקור של התוכנות השונות לכל מי שעשוי להיתרם ממנו ו/או לתרום לו – מתוך רצון להחזיר את הכוח מהתאגידים לקהילה ועל בסיס ההבנה כי שיתוף פעולה הוא הדרך היעילה ביותר, טכנולוגית וכלכלית, ליהנות מקדמה וחדשנות ולרתום אותן לתועלת כמה שיותר בני אדם.

סטולמן גם היה זה שהגה את רעיון ה- copyleft (משחק מילים על זכויות יוצרים, copyright): רישיון המאפשר לכל מי שרוצה להשתמש בתוכנה, להעתיקה, לשנותה ולהפיצה הלאה – ובמקביל מונע מאלה העושים זאת להוסיף איסורים לרישיון כך שכל גלגוליה של התוכנה ימשיכו להיות פתוחים לכל מי שרוצה ליהנות מהם.

בין תוכנות הקוד הפתוח הפופולאריות במיוחד ניתן למנות את נגן המוזיקה והווידיאו VLC, תוכנת עריכת התמונות GIMP, אוסף היישומים המשרדיים Libra Office, דפדפן הפיירפוקס, מערכת ההפעלה לינוקס, את האפאצ'י שהפך לשרת ה- HTTP הנפוץ ביותר בעולם, את מערכות ניהול התוכן ג'ומלה, וורדפרס ודרופל – וגם את התוכנה שמנהלת את הביטקוין, המטבע שמנסה לחולל מהפכה של ממש בעולם המוניטרי.

עלויות נמוכות, פיתוח מהיר וגמישות מקסימלית

מערכות קוד פתוח מציעות למשתמשים בהן כמה וכמה יתרונות יקרי ערך ובראשם העלויות הנמוכות, הפיתוח המהיר והגמישות המקסימלית.

מהירות הפיתוח נובעת מהעובדה שאין צורך להמציא את הגלגל מחדש, אלא ניתן להתבסס על קוד קיים ועליו להוסיף מרכיבים ייחודיים במידת הצורך ובדיוק לפי הצורך. החיסכון בזמן, מטבע הדברים, בא לידי ביטוי גם בחיסכון בכסף, ועליו יש להוסיף את היעדר הצורך לרכוש רישיון יקר – כך שבסך הכל מערכות מבוססות קוד פתוח נהנות מעלות נמוכה משמעותית.

בסביבות שנת 2005 החלו המון חברות בניית אתרים לפתח מערכות ניהול תוכן עצמאיות, מערכות אלו הפכו בתוך שנה או שנתיים למיושנות עקב שינוים תכופים בסטנדרטיזציה העולמית באינטרנט וכך מצאו עצמן חברות אלו עם תיק לא קטן, במקום להשקיע בלקוחות שלהן הם היו צריכות לשדרג את המערכת ולרדוף אחרי החידושים בעולם האינטרנט, משימה לא פשוטה בפני עצמה.

סיבה זאת בין היתר הנחתה אותנו באסטרטגיה שבחרנו והיא לאמץ חזק את הקוד הפתוח, לטובתנו אבל בעיקר לטובת הלקוחות שלנו ואם קראת עד כאן אז אנחנו מקווים שגם בשבילך.

קוד פתוח , מעצם היותו פתוח מאפשר מקום לשינויים ותוספות כאוות נפשכם, גמישות מקסימלית בתכנון המערכת, כשהעובדה שחלק ניכר מהקוד כבר קיים מאפשרת התמקדות בצרכים הספציפיים של כל מערכת ומערכת. ליכולת למצוא פתרונות מוצלחים במיוחד תורמת גם הקהילה התומכת שקיימת סביב כל מערכת קוד פתוח, קהילה שנוצרה מלכתחילה מתוך הרצון לסייע בפיתוח הטכנולוגיות והמערכות השונות.

נדבך נוסף בהצלחתן של מערכות קוד פתוח ובפופולאריות הגואה שלהן הוא האמינות הגבוהה שלהן, שהרי מדובר במערכות שכבר פועלות בהצלחה עבור משתמשים רבים ולא מפותחות מאפס.

חנויות מקוונות, E-Learning וכל אתר שרק תרצו

באמצעות מערכות קוד פתוח ניתן להקים, בעלות נמוכה, חנויות מקוונות. חנויות שכאלה נהנות מרמת אבטחה מקסימלית, ממשקים ידידותיים במיוחד לקונים השונים, מנועי חיפוש יעילים המאפשרים לגולשים למצוא את אשר חשקה נפשם, הצגת קטלוגים ומוצרים באופן אטרקטיבי ומניע לפעולה, ועוד.

גם כמה מאתרי ה- E-Learning המובילים בעולם מבוססים על קוד פתוח, ובנוסף מאפשרות מערכות אלה גם הקמת פורטלים במהירות ובקלות. למעשה כל אתר שהוא לכל מטרה שהיא ניתן – וכדאי – להקים באמצעות מערכות קוד פתוח.

דרופל, וורדפרס או ג'ומלה?

אחד המאפיינים הבולטים, והיפים, של עולם הקוד הפתוח הוא הדינאמיות הרבה, שהרי כל אחד יכול לשנות כל תוכנה ולהפיצה הלאה (כך למשל, ביקורת נוקבת על אופן אופיס, התחליף החופשי של חבילת היישומים המשרדיים שמוכרת מיקרוסופט, הביאה לפיתוח ליברה אופיס).

גם תחום מערכות ניהול התוכן משתנה כל העת, אולם בכל זאת ישנן שלוש מערכות קוד פתוח שהצליחו ליצור לעצמן מוניטין מרשים במיוחד: דרופל, וורדפרס וג'ומלה.

באופן טבעי לכל אחת ממערכות אלה מעריצים מושבעים שלא מוכנים לשמוע על אופציות אחרות אך כדי לעשות את הבחירה הנכונה אנחנו חושבים שכדאי להכיר את שלושתן. דרופל פועלת כמובן, תחת הרישיון הציבורי הכללי של GNU, כתובה ב- PHP והיא פרי עמלם וניסיונם של אלפי מתכנתים ברחבי העולם. דרופל מתאימה במיוחד למפתחים שהכלים הרבים שהתווספו למערכת לאורך השנים מקנים להם אפשרויות מגוונות במיוחד, ובהן ניהול יעיל של רשימות תפוצה, תפעול פורומים בקלות ויצירת גלריות בקלות. יתרון נוסף של הדרופל הוא המהירות בה ניתן לעדכן את האתר כמו גם העובדה שהגרסה הקודמת נשמרת אוטומטית וניתן לחזור אליה במידת הצורך.

 

דרופל אמנם נחשבת כמערכת ניהול תוכן חזקה במיוחד, אך עם החוזק המדובר מביא איתו המון סירבול ומציג מערכת ניהול תוכן מסורבלת ופחות יעילה למנהלי האתר הממוצעים, וכאשר ניהול התוכן מסורבל זה משפיע על כל שביעות הרצון מהמערכת. אנו נבחר להשתמש בדרופל רק באתרים יוצאי דופן במורכבותם, רק אז יש לדרופל יתרונות על פני המתחרות שלה.

 

ג'ומלה היא מערכת ניהול תוכן שזכתה להמון יחסי ציבור חיוביים בסביבות שנת 2010, מאז חווה ג'ומלה ירידה בערכה, בייחוד לעומת המתחרה החזקה בקבוצה: וורדפרס! הגרסה הראשונה של ג'ומלה יצאה לאור בספטמבר 2005, זכתה בפרס פרויקט הקוד הפתוח הטוב ביותר לאותה שנה ותוך 12 חודשים נמנו לא פחות מ- 2.5 מיליון הורדות שלה. זוהי מערכת גמישה מאוד, שלאורך השנים הצטברו בה למעלה מ- 10,000 תוספות והרחבות (ובאופן טבעי מספרן ממשיך לנסוק כל הזמן). בין השאר מאפשרת ג'ומלה ניהול תפריטים, ניהול מאמרים, משלוח מיילים מהאתר, עריכת סקרים והצגת סטטיסטיקות מפורטות.

 

וורדפרס הייתה מזוהה בעבר בעיקר עם בלוגים, אולם עם השקת גירסה 3.0 ב 17 ביולי החלה וורדפרס במסע ההשתלטות על העולם, ניתן להקים באמצעותה – בקלות רבה – כל אתר שרוצים. חיסרון מסוים של וורדפרס (בבנייה עצמית וחובבנית בלבד, אצלנו לא היו פריצות לאתרים, טפו טפו טפו…), עמידות נמוכה בפני האקרים, מטופל אף הוא והגרסאות השונות של הקוד הפתוח שיוצר אותה מכילות מענה אפקטיבי יותר ויותר לסכנה זו. קלות השימוש בוורדפרס הופכת אותה לפופולארית במיוחד – כמעט כל אתר אינטרנט רביעי שעולה היום לאוויר מבוסס על מערכת ניהול תוכן זו, שגרסתה הראשונה שוחררה בשנת 2003.

גם בקרב האתרים הגדולים היא נפוצה מאוד (שימשה להקמת 15% ממיליון האתרים הגדולים ביותר בעולם כיום). ערכות העיצוב והווידג'טים הרבים של הוורדפרס מאפשרת עיצוב בהתאמה אישית גם ללא כל ידע ב- HTML או PHP ולמעשה ללא כל ידע מוקדם או ניסיון כלשהו, למעשה לוורדפרס קיימים הכי הרבה תוספים (27,361 תוספים נכון לאוקטובר 2013), יותר מלכל מערכת קוד פתוח אחרת.

 

ולא… אתרים בקוד פתוח לא פרוצים יותר מכל מערכת ניהול תוכן אחרת שנבנתה ע"י חברה עצמאית, הם אם כבר מוגנים יותר ברוב המכריע של המקרים!

 

מה דעתך? מאיזה מערכת הכי התרשמת מהנסיון שלך? (תגובות למטה)

מאת דני שקד

Scroll to top caret
×

שיחת ווטסאפ