כולם יודעים שגוגל מעוניינים לספק לגולשים את האתרים האיכותיים והרלוונטיים ביותר בראש תוצאות החיפוש (ובתכלס גם את הפרסומות של Adwords כדי להעשיר את בעלי המניות…) ולכן מבצעים מידי פעם עדכונים באלגוריתם הקובע את סדר הופעת האתרים. עדכונים אלו מתרחשים כל תקופה, ולרוב יוצאת הצהרה רשמית יותר או פחות מטעם החברה, המודיעה על עדכון קרב – או על עדכון שהתרחש בדיעבד.
מטרת העדכונים היא ליישר קו עם האינטרסים של גוגל (המוצהרים ואלו שפחות…) ולהעניק ללקוחותיה (כל מי שמשתמש במנוע החיפוש) את חווית המשתמש הטובה ביותר ולהציג את התוצאות הרלוונטיות ביותר.
הכותב הוא דניאל זריהן, מקצוען קידום אתרים בגוגל ושיווק באינטרנט.
בשנים האחרונות חברת גוגל עדכנה לא מעט פעמים את האלגוריתם (יש מאות שינויים בשנה, רובם לא ממש מורגשים), וחלו לא מעט זעזועים עבור אתרים לא איכותיים, אשר בעבר כיכבו בתוצאות, והיו רגילים להופיע במיקומים מובילים.
במאמר זה נסקור את העיקריים שבעדכוני גוגל, מה נכלל במסגרתם, וכיצד תוכלו להימנע, או לפחות למזער סיכוי לפגיעה במיקומי האתרים שלכם, כתוצאה מעדכון כזה או אחר.
עדכוני פנדה
עדכון זה התרחש בכמה מועדים שונים, ומתייחס בעיקר לצד של התוכן והאופטימיזציה הפנימית של האתרים. זה כולל כמה מהסוגיות הבאות:
- לזהות אתרים בעלי תוכן באיכות ירודה שלא מספק ערך לגולש
- אתרים המעניקים חווית משתמש לא טובה (בהקשר של תוכן)
- אתרים שהכילו תוכן משוכפל מאתרים אחרים ברשת בהיקף גבוה
- אתרים המכילים תוכן משוכפל פנימי (בין עמודי האתר)
- אתרים שיש בהם תוכן קצר, דל או שאינו מספיק מעמיק, כזה שגורם לגולש לנטוש את האתר ולחפש מענה הולם יותר מאחת מהתוצאות האחרות שגוגל מציג.
- תוכן המוצג בתמהיל נמוך לעומת כמות הפרסומות באתר ועוד.
מרבית האתרים שהכילו בעיות מהסוג הנ"ל, נפגעו במידה כזו או אחרת בדירוגי תוצאות החיפוש עקב עדכון פנדה, שרץ אחת לכמה זמן. מרבית הפגיעה התרחשה באתרי מאמרים, אתרים המכילים תוכן גולשים ללא פיקוח (User Generated Content), אך גם אתרים תמימים שמכילים אחת או יותר מהבעיות שצוינו לעיל.
כיצד ניתן להתגונן?
על מנת להקטין את הסיכוי לפגיעה מעדכון פנדה, חשוב לוודא שהתוכן באתר מקורי (קיימים כלים לבדיקת מקוריות התוכן), לפחות החלק הארי שבו, שהוא מספיק מעניין ומספק לגולש ערך מוסף, תוכן מעמיק (נמדד גם באורך הטקסט) ועוד.
דבר נוסף שעוזר לקבל "חסינות" מפני עדכון פנדה הוא פשוט לייצר אתר סמכותי, אתר שברור שיש גוף העומד מאחוריו. בנושא זה חשוב להקפיד ליצור באתר עמוד אודות המספר על העסק, עמוד צור קשר עם פרטים ליצירת קשר, עמוד המפרט על תנאי השימוש באתר וכדומה. כמו כן, פתיחת פרופילים חברתיים ונכסים כמו עמוד גוגל+ לעסקים, המכילים את פרטי יצירת הקשר של האתר כמו כתובת, טלפון ועוד – מאששים את היותו של האתר משויך לעסק אמיתי ולגיטימי.
עדכון פינגווין
עדכון פינגווין, שרץ לראשונה בחודש אפריל 2012, נועד להוריד בדירוגים אתרים אשר קודמו באמצעים לא כשרים, החורגים ממדיניות גוגל, ולתעדף על פניהם אתרים איכותיים. זהו עדכון אשר בא להשלים את הפעולות של עדכון פנדה, ולהוריד את ציונם של אתרים לא איכותיים מהאינדקס.
עדכון זה נוגע בכמה נושאים עיקריים:
- פרופיל קישורים לא איכותי (קישורי ספאם, כמות קישורים מוגזמת, קישורים רוחביים בפוטר וכדומה)
- אופטימיזציית יתר – שימוש מוגזם במילות מפתח (יצירת תוכן דל בעל צפיפות מילות מפתח גבוהה)
- קישורים מתוכן באיכות ירודה – אם בעבר אתרים אשר היו מקודמים באמצעות כמות גדולה של קישורי ספאם אשר נוצרו בצורה לא טבעית, הופיעו ראשונים בתוצאות החיפוש, עדכון זה הנחיל עבורם מכה קשה.
כיצד ניתן להתגונן?
יצירת פרופיל קישורים איכותי טומן בחובו כמה כללים עיקריים:
- איכות הקישור – ככל שהדבר בשליטתכם, וודאו כי האתר שלכם מקושר רק ממקורות איכותיים, מתוך אתרים סמכותיים ורלוונטיים. קישורים ממקורות ירודים יזיקו לאתר ולכן מומלץ להימנע מהם.
מומלץ להתבסס על הכלל הפשוט – אם יש ספק, אין ספק. כמו כן, מומלץ להריץ סריקה ובדיקות תקופתיות על פרופיל הקישורים באמצעות הכלים העומדים לרשותכם (Search Console של גוגל וכלי צד ג' כמו Majestic, Moz ואחרים). - כמות ותדירות – אין חוק ברזל לגבי כמות ותדירות הקישורים, אבל כלל האצבע הוא שזה צריך להיות ביחס פרופורציונאלי לכמות התוכן שמתעדכן באתר.
- גיוון – גיוון בקישורים מתבטא גם בסוג הקישור (טקסט, תמונה, URL ) וגם בטקסט הקישור (לא לקשר רק ממילות מפתח), וגם במקור הקישור. הימנעו מקבלת כמות קישורים גדולה מדומיין אחד, שמרו על יחס דומיינים מול קישורים נכנסים.
Hummingbird או יונק הדבש
באוגוסט 2013 הודיעה חברת גוגל על עדכון חדש, עדכון hummingbird. עדכון זה שיפר את יכולתו של מנוע החיפוש לזהות הקשרים, שאילתות חיפוש מורכבות, שאלות גולשים שנכתבו בצורה טבעית (כמו בשיחה בעל פה), ושימוש במילים נרדפות.
המטרה כמובן היתה לזהות טוב יותר את כוונת הגולש בעת ביצוע החיפוש, ולספק לו תשובות מידיות, באמצעות אתרים איכותיים. העדכון נבע משינויים שבוצעו בהרגלי החיפוש של הגולשים, אשר עשו פחות שימוש בחיפוש באמצעות מילת מפתח או ביטוי מפתח, והחלו מחפשים אינפורמציה מלאה ונרחבת. עדכון זה פחות השפיע בישראל, דבר שנבע כנראה מהקושי בהבנת השפה העברית, והקשה על האלגוריתם.
כיצד ניתן להתגונן?
עדכון Hummingbird גרר בעקבותיו בעלי אתרים רבים (או אם תרצו מקדמי אתרים) להתחיל ולספק תוכן אשר עונה על שאילתות הגולשים. אם האתר שלכם יספק את המידע הדרוש לגולשים, הוא יעלה בתוצאות, גם אם אינו מכיל את מילות המפתח באופן "המסורתי" הנדרש בעבר. הדבר אינו רומז על כך שאין צורך ליישם כללי קידום אתרים אורגני על האתר, אלא שגוגל השתכלל וכיום יודע לזהות תוכן רלוונטי לגולש בצורה משופרת.
עדכון יונה
עדכון אלגוריתם אשר הושק בחודש יולי 2014, והוא יצר תוצאות חיפוש מבוססות מיקום הגולש. גולש אשר חיפש ביטוי מסוים בעיר אחת ראה תוצאות שונות מאשר גולש אשר חיפש בעיר אחרת, תוצאות הרלוונטיות ביותר מבחינת מרחק גאוגרפי. העדכון חיזק מאוד אתרים גדולים אשר נתנו אינפורמציה עבור אזורים מגוונים.
כיצד ניתן להתגונן?
שיפור הנראות בחיפושים המקומיים יכולה להתבצע על ידי כמה פעולות: אחסון האתר בשרת מקומי – בהתאם למדינת קהל היעד של האתר, ביצוע אופטימיזציה לקידום מקומי (יצירת דפים איכותיים ויעודים לכל עיר בה ניתן השירות/ המוצר), שימוש במפות גוגל (כולל יצירת מיקומים לסניפים), שימוש במילים נרדפות הכוללות את שם האזור הרלוונטי לשירות – לדוגמא שילוב בטקסט ביטוי כמו מנעולן ברמת גן וכן לייצר נוכחות לעסק ברשומות, אינדקסים ואתרים בעלי אופי לוקאלי בדגש על NAP – Name, Address, Phone.
לסיכום
הדרך הטובה ביותר למזער את הסיכון להיפגע מעדכונים כאלו ואחרים, היא פשוט ליישר קו עם האינטרסים של גוגל, שאלו גם האינטרסים של הגולשים שלכם – לייצר אתרים מעולים, עם תוכן ברמה גבוהה, שגולשים ישמחו לקרוא ולשתף עם אחרים.
ניווט באתר
פוסטים אחרונים
פרויקטים שעשינו לאחרונה
סייט איט שיווק באינטרנט
מנחם בגין 121, תל אביב
03-5465556
מידע חשוב
יש לנו במשרד 2 רחפנים, 4 אקדחי נרף שנשלפים לכל הפחות פעם ביום, מכונת ארקייד בגודל מלא (!), טרקטור על שלט, וכמה ג'וקים אלקטרוניים. רק אומרים… יש סיכוי גדול שנירה עליכם כשתגיעו 🙂
מאמר מדהים, עושה לי סדר לגבי תוצאות מקומיות בגוגל. תודה רבה.
שמחים שאהבת שגב 🙂