ברור לכולנו שמסעדה, סופר, או דואר צריכים להיות מונגשים לכל בעלי המוגבלויות. אם נחשוב על זה רגע, איפה אנחנו נמצאים יותר? בסופר, במסעדה או באתרי אינטרנט? התשובה של רובנו תהיה כמובן באתרי אינטרנט שכן כמעט כל פעולה אנחנו עושים היום היא דרך הסמארטפון או המחשב. לכן אין ספק שגם אתרי אינטרנט צריכים להיות מונגשים ברמה הגבוהה ביותר. הנגשת אתרי אינטרנט היא לא רק דרישה חוקית, אלא גם חלק חשוב מאחריות חברתית ומקצועית.
הנגשת אתרי אינטרנט מאיפה הכול התחיל?
התחום של הנגשת אתרי אינטרנט החל לצבור תאוצה בסוף שנות ה-90, בעקבות העלייה המשמעותית בשימוש באינטרנט ככלי מרכזי לתקשורת ולמסחר. בעוד שהאינטרנט נועד להיות מקור מידע גלובלי ונגיש לכל, בתחילת הדרך לא היה דגש על כך שגולשים עם מוגבלויות יוכלו לגשת לתוכן באותה קלות כמו שאר המשתמשים.
בשנת 1999, הוצג התקן הבינלאומי הראשון לנגישות אתרים על ידי ה- W3C ((World Wide Web Consortium) תחת השם ״הנחיות נגישות לתוכן אינטרנט״ (WCAG). תקן זה סיפק עקרונות וכלים למפתחי אתרים ולמעצבים, כך שיוכלו להבטיח שהאתרים שהם יוצרים יהיו נגישים גם למשתמשים עם מוגבלויות. גרסה מעודכנת של התקן, WCAG 2.0, פורסמה ב-2008. העדכון האחרון היה באוקטובר 2023 כאשר WCAG 2.2 הפך להמלצה של ה- W3C עם תשעה קריטריונים חדשים שנוספו.
בשנת 2014 משרד המשפטים פרסם תקנות המחייבות אתרי אינטרנט לעמוד בתקן הישראלי 5569 המבוסס על הנחיות הנגישות WCAG 2.0.
מדוע הנגשת אתרי אינטרנט היא חובה?
מדינות רבות מכירות בחשיבות הנגשת אתרי אינטרנט ומכניסות חוקים ותקנות המחייבים אתרים להיות נגישים. בישראל, החוק מחייב הנגשת אתרים מתוקף חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשנ"ח-1998, ותקנות הנגישות לאתרי אינטרנט 5569.
החוק קובע שכל אתר המציע שירותים או מידע לציבור חייב להיות נגיש. אז מה נחשב שירות לציבור? כמעט הכול, כל שירותי המסחר, בריאות, השכלה, ספורט, פנאי, תיירות, דת, הארחה ועוד. המשמעות היא שכמפתחים, מעצבים ובעלי אתרים אתם חייבים לוודא שהאתר שלהם עומד בתקני הנגישות המתאימים ומאפשר גישה נוחה לכלל הגולשים. ההנגשה כוללת אנשים עם מוגבלויות כמו עיוורון, לקות שמיעה, מוגבלות פיזית או קוגניטיבית.
אי עמידה בדרישות החוק עלולה להוביל לקנסות כבדים ולתביעות משפטיות מצד משתמשים שאינם יכולים לגשת לתוכן באתר. תביעה על אי נגישות עלולה לגרור תשלום קנס בסך של 150,000₪ ופיצוי ללא הוכחת נזק בסך של עד 50,000₪. מעבר לכך, עמידה בדרישות החוק מעניקה לעסק יתרון תחרותי ומסייעת לשפר את תדמיתו כחברה שדואגת לכלל לקוחותיה.
כל הסיבות להנגיש את האתר
- הגעה לקהל רחב יותר: אתרי אינטרנט נגישים מאפשרים לאנשים עם מוגבלויות ליהנות מחוויית הגלישה בדיוק כמו כל משתמש אחר. הנגשת אתרים תורמת להגדלת הקהל הפוטנציאלי ויכולה להביא לעלייה במספר הגולשים והלקוחות.
- שיפור חוויית המשתמש: הנגשת אתרי אינטרנט כוללת פעולות כמו הוספת טקסטים חלופיים לתמונות, יצירת ניווט נוח ומבנה תוכן ברור. אלו לא רק עוזרים למשתמשים עם מוגבלויות, אלא משפרים את חוויית הגלישה הכללית, מה שמוביל לשביעות רצון גבוהה יותר של כלל המשתמשים.
- שיפור דירוג במנועי חיפוש: מנועי חיפוש כמו גוגל מעניקים עדיפות לאתרים נגישים. כאשר האתר עומד בתקני הנגישות, הוא יקבל דירוג גבוה יותר בתוצאות החיפוש, מה שמביא לתנועה רבה יותר לאתר ולשיפור נראות המותג.
- הגנה משפטית: אי עמידה בדרישות הנגישות עלולה להוביל לתביעות משפטיות ויש גורמים שמחפשים באופן ספציפי אתרים לא מונגשים. השקעה בנגישות היא דרך להימנע מסיכונים משפטיים ולהבטיח שהאתר שלך עומד בכל הדרישות החוקיות.
- תדמית חיובית ואחריות חברתית: אתר נגיש משדר מסר של אחריות חברתית והבנה של צרכים שונים של הקהל. זה יכול לחזק את תדמית המותג ולהציג את העסק ככזה שדואג לשוויון.
הנגשת אתרי אינטרנט עם siteIT
אתם בטח רוצים להנגיש את האתר, אבל איפה מתחילים? הנגשת אתרי אינטרנט כוללת מגוון רחב של בדיקות, פעולות ושינויים באתר. כדי לעשות את כל אלו כמו שצריך מומלץ להיעזר במומחים. אנחנו ב-siteIT נשמח להיות הפרטנרים שלכם בהנגשת האתר. בעזרת צוות של מקצוענים נבצע בדיקה מקיפה של כל ליקויי הנגישות באתר שלכם ואת כל התיקונים וההתאמות הנדרשים כדי לדאוג שהאתר שלכם יהיה נגיש לכולם.
רוצים לשמוע עוד? צרו איתנו קשר.