שימוש חוקי בתמונות מהאינטרנט

פורסם 9 ינואר, 2014
שיתוף
whatsapp sharing button
facebook sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
שימוש חוקי בתמונות מהאינטרנט
דני שקד, מומחה לשיווק באינטרנט
מאת דני שקד

תמונה, טוענת הקלישאה הידועה, שווה אלף מילים. בימינו, עושה רושם, תמונה טובה שווה אפילו יותר שהרי אנחנו חיים בעולם שמעדיף מסרים ויזואליים ואימאג'ים משכנעים על פני עוד פסקה או עודף מלל – ועל אחת כמה וכמה באינטרנט, שם תמונה מוצלחת מושכת לייקים, "+1"-ים, Share-ים, ציוצים ושאר הבעות חיבה ברשתות החברתיות השונות, שכמובן מתורגמות בסופו של דבר לגולשים רבים יותר באתר ולעוד לקוחות עבור העסק.

ואכן נדיר למצוא אתר או דף פייסבוק שאין בו שלל תמונות. בדרך כלל מוקדשת תשומת לב רבה לפן הוויזואלי, לצבעים של התמונה, לתחושות שהיא מעוררת ולהתאמתה לטקסט, ואילו הפן החוקי של השימוש בתמונה נדחק במקרים רבים לשוליים ואף זוכה להתעלמות. כדאי לדעת שבימינו הרשת כבר אינה שטח הפקר מבחינת זכויות יוצרים, והטיעון "כולם מעתיקים בלי רשות, ככה זה אינטרנט" אינו מגן עליכם מפני תביעה: גם אם ישנן דעות שונות לגבי הפן המוסרי של הנושא, הרי שמי שמשתמש בתמונות שמצא באינטרנט מבלי לוודא שמעשיו חוקיים עלול לשלם על כך מחיר כבד.

אם אין סימון ©, אפשר להשתמש בתמונה?

לא בהכרח.

בהחלט ייתכנו מצבים שעל התמונה לא יופיע שום סימן, וגם הטקסט שמתחת לתמונה או מעליה לא יכלול שום התייחסות לנושא זכויות היוצרים, ובכל זאת מדובר בתמונה המוגנת על פי חוק וכל שימוש בה ללא אישור מפורש מבעליה עלול לגרום תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים.

על מנת להימנע מצרות, כדאי להתייחס לכל תמונה כאילו היא מוגנת בזכויות יוצרים אלא אם כן מצוין במפורש אחרת.

אם השימוש בתמונה הוא לא למטרה מסחרית – אפשר להעתיק?

לא.

חוק זכויות יוצרים אינו מבחין בין סוגי שימוש שונים בתמונות מהאינטרנט, כך שתיאורטית שיבוץ תמונה ללא אישור בבאנר פרסומי של חברת ענק שקול לפרסום תמונה בבלוג תמים שמתאר את חייה של טינאייג'רית שמעריצה את וואן דיירקשן.

כדאי גם לדעת שעל פי חוק זכויות יוצרים, מי שקניינו הרוחני נלקח ממנו רשאי לתבוע את מי שהשתמש בתמונות שלו גם מבלי שיצטרך להוכיח כי נגרם לו נזק. הפיצוי המקסימלי במקרה שכזה הוא 100,000 ₪ (בתי המשפט, כמובן, לא תמיד פוסקים את מלוא הסכום באופן אוטומטי אלא מתייחסים לשורה ארוכה של פרמטרים, אך אף על פי כן שימוש "הוגן" אינו רלוונטי במקרה הזה).

אם מציינים את מקור התמונה – זה בסדר?

לא בהכרח.

כשמישהו מפרסם תמונה באינטרנט, אין פירוש הדבר שהוא מרשה לכל אחד להשתמש בה כאוות נפשו.

ציון מקור התמונה אמנם פותר את הבעיה המוסרית הכרוכה בשימוש בתמונות ללא רשות, כך שלא מדובר בפלגיאט (גניבה ספרותית), אולם הוא עדיין לא הופך את המעשה לחוקי. מתן קרדיט באופן בולט ומודגש אולי ייזקף לזכותו של מי שהעתיק תמונה שמצא ברשת והשתמש בה לצרכיו אם יואשם בהפרת זכויות יוצרים, אך הוא עדיין עלול להיענש בשל כך, שכן ציון מקור התמונה אינו מספיק כדי לפטור את המעתיק מחובת קבלת אישור מפורש לכך.

ומה אם משנים את התמונה?

עדיין מדובר בעבירה על חוק זכויות היוצרים.

בימינו ישנן אינספור תוכנות המאפשרות עריכת תמונות בקלות ובמהירות, אבל כדאי לדעת שגם חיתוך תמונה ושימוש "רק" בחלק ממנה, הוספת טקסט על רקע התמונה או כל שינוי אחר, גם כזה שלכאורה הופך את התמונה למשהו אחר לגמרי, עדיין מהווים שימוש לא חוקי.

חיפוש מיומן מוביל לתמונות חופשיות

האוקיינוס הענקי שהוא האינטרנט מכיל אינסוף תמונות שחלקן לא מוגן בזכויות יוצרים, וגם אם מדובר במיעוט, הרי שלנוכח הכמויות העצומות של התוכן ברשת עומדות בפניכן לא מעט אפשרויות.

אמנם ייתכן שדווקא התמונה שהכי מצאה חן בעיניכם והמתאימה ביותר לדף האינטרנט עבורו אתם מחפשים תוספת ויזואלית אינה חופשית, אבל אם תשקיעו מעט זמן ישנו סיכוי סביר כי תגיעו לתמונות מתאימות, משכנעות, נאות לעין – וחופשיות לשימוש.

שימו לב: ישנן תמונות שבעליהן מתירים להשתמש בהן ללא כל מגבלה או סייג, וישנן תמונות הניתנות לשימוש בתנאים מסוימים. למשל, יש הדורשים קרדיט מפורש ויש המוותרים עליו, יש המתירים להעתיק את התמונה אל בלוג אך אוסרים על הכללתה בניוזלטר, וכו'. חשוב לקרוא היטב את תנאי השימוש על מנת להבטיח את חוקיות השימוש בתמונה.

נתקלתם בתמונה יפה? בקשו רשות

דרך נוספת ליהנות מתמונות יפות שמצאתן באינטרנט ושנראות לכם מתאימות במיוחד לאתר, לניוזלטר או לכל פרסום אחר שלכם ברשת היא פשוט לבקש רשות מבעלי התמונה להשתמש בה.

חשוב להקפיד לציין בדיוק לאיזו מטרה אתם רוצים להשתמש בתמונה, כמובן להחמיא לה ובאופן כללי להיות מנומסים וענייניים. כמובן שיש לקחת בחשבון גם סירובים או התעלמויות – אבל בכל מקרה אין לכם מה להפסיד.

קניית תמונות מהאינטרנט

לצד האתרים שמציעים תמונות ללא כל עלות כספית, ישנם גם אתרים רבים המוכרים תמונות ובפרט אימאג'ים המתאימים במיוחד לאתרים עסקיים, דפי פייסבוק עסקיים וכו'.

באתרים אלה ניתן למצוא היצע רחב במיוחד של צילומים, איורים ויצירות גראפיות, בכל גודל שתרצו ובטווח מחירים רחב למדי כך שבהוצאה כספית לא גדולה ועם השקעה של מעט זמן תוכלו להבטיח כי התמונות שישמשו אתכם בפעילויות האינטרנטית השונות לא יסבכו אתכם עם חוק זכויות יוצרים.

ברוב האתרים המוכרים תמונות יש מנוע חיפוש משוכלל המאפשר לכם למצוא תמונה בכל נושא שתרצו ובכל גודל שתרצו בקלות ובמהירות, והתמונות עצמן מוקפדות ובאיכות גבוהה.

צלמו בעצמכם

הדרך הבטוחה ביותר לצלוח את מהמורת זכויות היוצרים היא להעלות לאתר, לדף הפייסבוק, לניוזלטר וכו' תמונות שאתם צילמתם בעצמכם.

בימינו לכל אחד כמעט יש ביד מצלמה משוכללת בתוך הסמארטפון שלו, מה גם שכדי לצלם תמונות טובות גם מיומנות סבירה מספיקה, ובכל עסק ניתן למצוא מישהו בעל טביעת עין טובה שינפק תמונות מוצלחות ומושכות – כך שהדרך לתמונות מקוריות, המבטאות בצורה הטובה ביותר את רוח העסק ואת הערכים שחשוב לו לשדר ובנוסף לכך לא מהוות מכשול מבחינת זכויות יוצרים, קצרה וקלה (וזולה!)

הקפידו על שימוש כחוק – האחריות היא שלכם!

בעלי אתרים רבים מפקידים את בניית ועיצוב האתר שלהם, כמו גם את תפעולו השוטף, בידי אנשי מקצוע. כדאי לדעת שהאחריות היא בכל מקרה על בעל האתר ולא על מי שהוסיף את התמונה בפועל, כך שמומלץ לוודא היטב שמי ששותל תוכן באתר שלכם מטעמכם מקפיד על קיום החוק בכל האמור לשימוש בתמונות מהאינטרנט, ואף לעגן זאת בחוזה כתוב.

Scroll to top caret